...lijfelijk geweld doen ervaren. Na de oorlog werd zijn vader bevrijd in Saigon en keerde huiswaarts naar zijn vrouw en drie kinderen. De thuissituatie was echter veranderd en er volgende een scheiding tussen zijn ouders. Voor de tweede maal moest hij zijn vader missen. Zijn vader vertrok in eerste instantie naar Suriname maar ook Nederland. Zijn moeder hertrouwde al zeer snel met George Pieter Dieterich. Uit dit huwelijk kwamen ook 3 kinderen. In 1951 vertrok het gezin naar Nederland. Zijn vader hertrouwde uiteindelijk op 18 september 1954 in Suriname.
Dit alles heeft bij Johan in zijn verdere leven een onmiskenbare invloed achtergelaten.
Johan maakt zijn studie af in Nederland en behaald in 1960 de Hoofdakte Lager Onderwijs. In dat zelfde jaar trad hij ook in het huwelijk. Een zeer sterke, creatieve, onafhankelijke vrouw. Samen besloten zij naar de Nederlandse Antillen te verhuizen om vrijgesteld te blijven van de militaire Dienstplicht. Wat in zijn geval zeer goed te begrijpen was. Johan begon een nieuw en ander leven met zijn vrouw in het vriendelijke en zonnige Aruba en had een goede baan als onderwijzer. Samen kregen zij drie prachtige kinderen.
Naast het werken met de schoolkinderen buit Johan het leven uit door ook te genieten. Genieten van zijn vrouw (die overigens een zeer goede badminton speelster was in die tijd) en zijn drie kinderen maar ook de mogelijkheden die het leven hem daar op dat moment biedt. Hij besluit dan ook om zeer intensief te gaan schilderen. Johan maakte de mooiste werken en er volgde vele exposities in vele landen. Maar toch...Johan bleef struggelen met zijn verleden.
In 1970 keert het gezin wegens omstandigheden terug naar Nederland. Ook hier pakte Johan de draad op als leraar maar bleef schilderen. Tot diep in de nacht in zijn eigen "en vaak donkere" wereld van de angstaanjagende en verdrietige tijden uit zijn jeugd.
Johannes Bernardus Schweitz, de liefdevolle Indonesische geboren Antilliaans/ Nederlandse kunstschilder overlijd 28 augustus 1982. Tot groot verdriet laat hij zijn vrouw en drie jongen kinderen achter. Johan leeft voort in de harten van zijn vrouw en kinderen maar ook zeker in de grote wereld van de kunst.
"De momenten in zijn leven maakte de grillen en kleuren op het doek".
Aangehouden letterkundige is recidivist.
Amigoe di Curacao. Weekblad voor de
Curacaosche eilanden. Willemstad, 28-11-1964
Johan Schweitz, Krant Amgio 29-04-1978
Verdere krantenknipsels, documenten en informatie kunt u vinden in de stamboom.
Johannes Bernardus Schweitz